Για την πλοήγηση

header image

Ψυχοθεραπεία - Συμβουλευτική από τον Κώστα Μιχαηλίδη & την Αμαλία Καπουλέα

Θέματα που μπορεί να σε απασχολούν

Γιατί να κάνω θεραπεία;

Τα θέματα που μας προβληματίζουν μπορεί να είναι συνηθισμένα. Μπορεί να είναι ασήμαντα για άλλους. Μπορεί να τα κρατάμε μέσα μας ή να τα συζητάμε με φίλους ξανά και ξανά· να ξέρουμε τις αιτίες και να είμαστε αρκετά έξυπνοι για να τα ερμηνεύσουμε.

Κάποιες φορές όμως, τα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να βρούμε τρόπους να ανταπεξέλθουμε. Όμως στην πορεία του χρόνου παρατηρούμε πως μάλλον πραγματοποιούμε κύκλους γύρω από αυτά.

Αυτό συμβαίνει γιατί αυτούς τους τρόπους τους έχουμε από πολύ παλιά. Έτσι, μας είναι δύσκολο να τους δούμε αντικειμενικά ή και να δοκιμάσουμε νέους.

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι ότι, μέσα στη δίνη των προβλημάτων, πολλές φορές χάνουμε την επαφή με τον ίδιο μας τον εαυτό, με το ποιοι πραγματικά είμαστε. Αποσυνδεόμαστε από τα συναισθήματά μας, το σώμα μας, ξεχνάμε τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας. Στεναχωριόμαστε, δυσκολευόμαστε να «ζούμε τη στιγμή» και να απολαμβάνουμε. Χάνουμε την ισορροπία μας με λίγα λόγια.

Έτσι, οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας, δικαιολογημένα, μπορεί να φανεί βουνό.

Στη θεραπεία το άτομο βρίσκει το χώρο και το χρόνο να σταθεί πρώτα στον εαυτό του, να βρει την ισορροπία του και να ανακτήσει την πραγματική του δύναμη. Ανακαλύπτει τι τον δυσκολεύει στη ζωή του και τι μπορεί να τον στηρίξει. Χτίζει ένα έδαφος να πατήσει.

Το πρώτο ραντεβού

Για όποιον δεν έχει προηγούμενη εμπειρία, το να επισκεφθεί έναν ψυχολόγο είναι κάτι καινούριο και άγνωστο. Ίσως, να μην έχεις ξεκαθαρίσει ακόμα στο μυαλό σου τι ακριβώς χρειάζεσαι. Ή μπορεί να ξέρεις αλλά να μη βρίσκεις τα λόγια να το περιγράψεις.

Επιπλέον, μπορεί να διστάζεις να ανοιχτείς σε κάποιον που δεν γνωρίζεις ακόμα. Γι’ αυτό λοιπόν, σε προσκαλώ σε ένα πρώτο ραντεβού ώστε να διερευνήσουμε μαζί τι είναι αυτό που χρειάζεσαι, να γνωρίσεις τον τρόπο που εργαζόμαστε και να διαλευκάνεις οποιαδήποτε απορία σου σχετικά με τη θεραπεία. Αυτό που πρέπει να περιμένεις από εμάς είναι η απόλυτη τήρηση του απορρήτου και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητά σου.

Τι είναι η Ψυχοθεραπεία;

Η Ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία ειδικά σχεδιασμένη για να μας φέρει σε επαφή με τις πηγές στήριξης μας. Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τις σχέσεις μας, τα συναισθήματαμας και τις συμπεριφορές μας. Μέσα από την επίγνωση του εαυτού μπορούμε να δούμε πως φτάσαμε στη δύσκολη κατάσταση και να ανακαλύψουμε νέους τρόπους για να την αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι η Συμβουλευτική;

Η συμβουλευτική, όπως και η ψυχοθεραπεία, αφορά σε δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε στην ζωή μας. Η διαφορά είναι ότι επικεντρώνεται περισσότερο στην αναγνώριση και διαχείριση των συγκεκριμένων δυσκολιών, παρά στην συνολική ανάπτυξη του ατόμου.

Τι είναι η Ψυχοθεραπεία Gestalt;

Η θεραπευτική προσέγγιση Gestalt είναι, Φαινομενολογική, Υπαρξιακή, Βιωματική, Διαλογική   Ενδιαφέρεται να χτίσει έναν αυθεντικό διάλογο/«συνάντηση» στη θεραπευτική σχέση, θεωρώντας τον ως ένα παράγοντα εξέλιξης και θεραπείας. Βασικός στόχος της ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης Gestalt είναι να αποκτήσει το άτομο επίγνωση του τί βιώνει και πράττει. Μέσα από τη διαδικασία της επίγνωσης, το άτομο κερδίζει την κατανόηση του εαυτού του και του περιβάλλοντός του. Γνωρίζει τη δυνατότητα για αλλαγή και την ικανότητά του να κάνει επιλογές ούτως ώστε να ζει μια αυθεντική, με νόημα ζωή.

Οι θεραπευτές Gestalt είναι «παρόντες» στη θεραπευτική διαδικασία όπου το Εγώ / Εσύ αποτελεί βασική αξία σε μια θεραπευτική σχέση που βασίζεται στη γνήσια επαφή και όχι σε μια ερμηνεία του θεραπευτή ή τη χρήση στείρων τεχνικών.

Τι είναι η Ομαδική Θεραπεία;

Η ομαδική θεραπεία είναι μια διαπροσωπική διαδικασία που περιλαμβάνει τον ειδικό και δυο ή περισσότερα άτομα. Μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής, ασφαλές και ζεστό, οριοθετημένο με κανόνες δεοντολογίας, όπως είναι η εχεμύθεια, ο σεβασμός , η αποδοχή και η απαγόρευση σωματικής βίας, οι συμμετέχοντες προσκαλούνται να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες, να πειραματιστούν, να διευρύνουν τα προσωπικά τους όρια, και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τους άλλους.Συνήθως η ομάδα αφορά μια συγκεκριμένη θεματολογία όπως είναι π.χ  επικοινωνία, σχέσεις, κακοποίηση, διαχείριση κρίσεων, ή απλά μπορεί να είναι μια ομάδα αυτογνωσίας και ανάπτυξης. Μια θεραπευτική ομάδα μπορεί να διαρκέσει ένα ή περισσότερα χρόνια με συναντήσεις εβδομαδιαίες διάρκειας 2 ωρών. Οι ομάδες με μεγάλη διάρκεια είναι κλειστές, οι συμμετέχοντες δηλαδή δεσμεύονται να παραμείνουν  μέχρι το κλείσιμο, ενώ δεν γίνονται δεκτά νέα μέλη μετά από τη δεύτερη- τρίτη συνάντηση.